Narodnemisli.info - Nova generacija

10 namirnica koje sigurno podmladjuju

Iako se starenje kao fenomen proučava već vekovima, još uvek ne postoji sveobuhvatno objašnjenje ovog procesa. Istraživanja su pokazala da je starenje genetski određeno, ali su takođe otkriveni mehanizmi koji pomažu da se lep i mladalački izgled što duže sačuva.

Određene namirnice pomažu da nam život bude kvalitetniji i duži. Deset je onih koje bi svakodnevno trebalo da se nađu u našoj ishrani.

Riba

Bogata je omega-3 mastima koje stabilizuju srčani ritam i štite od skupljanja holesterola u krvnim sudovima. Trebalo bi da se na trpezi nađe najmanje jednom nedeljno, a može i češće, jer su istraživanja pokazala da ljudi koji jedu mnogo ribe retko obolevaju od kardiovaskularnih bolesti.

Piletina

Pileće meso je dobar izvor kompleksa vitamina B koji održavaju metabolizam dobijanja energije. Dobar je izvor selena, značajnog za hormonalni metabolizam i imunološke funkcije koji usporavaju starenje.

Krompir
Krompir obiluje vitaminima B, C i E, ali i kalijumom i folnom kiselinom, zbog čega predstavlja odličan izvor energije.

Pomorandže

Poznato je da ovo voće sadrži visok udeo C vitamina koji ubrzava metaboličke procese i potpomaže vitalnosti organizma. Ovaj jak antioksidans smanjuje starenje, različite bolesti i upale, a povećava i proizvodnju kolagena čineći naš izgled mlađim i zdravijim.

Bobičasto voće

Ukusni plodovi borovnice, jagode, kupine, maline, ribizle izuzetni su antioksidansi koji su dragoceni saveznici u borbi protiv raka i bolesti srca, poboljšavaju zdravlje kože, mišićnog tkiva i mozga. Takođe, pomažu u procesu mršavljenja, a smanjuju i rizik od dijabetesa ukoliko se jedu svakodnevno.

Brokoli

Pola šoljice prokuvanog brokolija sadrži više od dve trećine preporučene doze C vitamina, koji štiti imunološki sistem. Ovo povrće sadrži još i sulforafan, koji služi za detoksikaciju organizma i flavonoid kaempferol koji ima anti-upalna svojstva.

Spanać
Ovo povrće sadrži petnaestak različitih flavonoidnih spojeva koji funkcionišu kao antioksidansi, a koji su veoma uspešni u borbi protiv raka. U jednoj šoljici spanaća nalazi se skoro duplo više vitamina K od preporučenog dnevnog unosa, koji je važan za zdravlje kostiju.

Žitarice

Trebalo bi koristiti žitarice od celog zrna umesto belog brašna i proizvoda od njega. Na taj način se smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa i obezbeđuje dovoljno energije za ceo dan.