Narodnemisli.info - Nova generacija

4 osobine koje žene nasledjuju od svojih majki

Kažu da se svaka žena s vremenom pretvori u svoju mamu, a iako to zvuči kao kliše, izgleda da u tome ima i nešto istine. Naučno je dokazano da postoje neke osobine koje žene nasleđuju od majki, dok za očeve nije dokazan sličan uticaj, a tiču se i izgleda i ponašanja.


Otkrijte o čemu je reč i proverite koliko toga možete primeniti na sopstvenom primeru:

Inteligencija
Šanse da ste nasledile “maminu pamet” znatno su veće nego da ste je nasledile od oca. U istraživanju sprovedenom u Glazgovu u kojem je učestvovalo 12.000 mladih ljudi starosne dobi od 14 do 22 godine većina ispitanika imalo je isti ili maksimalno 15 bodova veći, odnosno manji, koeficijent inteligencije od svojih majki.

Navike spavanja
Ako imate problema sa spavanjem, mogući krivac za to je vaša mama. U stručnom časopisu “Sleep Medicine” 2017. godine objavljeno je istraživanje koje je otkrilo da majke često prenose svoje navike spavanja na svoju decu, tako da deca žena koje pate od nesanice najčešće spavaju manje od ostale dece. Naučnici nisu uočili takve nasledne osobine od očeva.

Mladolikost
Ako vaša majka izgleda mladoliko, onda ste prave srećnice jer su vam puno veće šanse da ćete i vi tako izgledati u njenim godinama. Naučnici s nemačkog instituta za biologiju starenja “Max Planck” dokazali su da DNK iz mitohondrija, koji nasleđujemo direktno od naših majki, može delimično da kontroliše i način na koji starimo.

Menopauza
Velika je šansa da ćete ući u menopauzu otprilike u isto doba života kada i vaša mama. Istraživanje sprovedeno 2011. godine na britanskom institutu za proučavanje raka u kojem je učestvovalo preko 2.000 žena pokazalo je da preuranjena ili zakasnela menopauza, odnosno ona koja se pojavljuje pre 45. i nakon 55. godine, može biti nasledna.

Žene čije su majke prošle kroz takve menopauze imaju šest puta veće šanse da će se to dogoditi i njima od žena čije su majke imale menopauzu u periodu između 45. i 55. godine.