Narodnemisli.info - Nova generacija

BRANKA: Ona je Boginja ljubavi borac za pravdu svakom treba jedna Branka u životu

Ovo su jedne neverovatno divne osobe koje poseduju ogromno i iskreno srce koje voli najviše na svetu ali isto toliko pažnje “zahtevaju” i od drugih ljudi kako bi one bile srećne jednako koliko i njima dragi ljudi. Naime, ove osobe su pravi ratnici i borci za istinu i pravdu, za mislost drugih kao i za mnogo drugih stvari zbog čega ih ništa i niko na ovom svetu ne može, a niti ima potrebe da zaustavlja u ostvarenju nekih njihovih ličnih želja i ciljeva jer svi na kraju shvate da je Branka nepobediva ličnost i da će ostvariti ono što želi po svaku cenu. Izvanredne su prijateljice i slušaoci. Imaju taj talenat za pravilno donošenje odluka zbog čega se mnogi okreću ka njima u trenucima kada im je neophodna podrška, dobar savet ili jednostavno rame za plakanje jer imaju taj osećaj empatije sa drugim ljudima i mogu da razumeju kako se oni tačno osećaju te se poistovećuju i samim tim traže rešenje za određeni problem kao da se i sami nalaze u takvoj situaciji.

Poreklo ženskog imena Branka. Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Branka staro slovenskog porekla, te da je zapravo izvedeno ime od muškog imena Branko, ili pak od imena Branislava; Brana ili Bratislava. Žensko vlastito ime Branka se smatra „složenim imenom“ od reči „braniti“ i reči „ko“, pa je jedan bukvalan prevod imena onaj ko brani; onaj ko je branitelj; onaj ko svakoga štiti; onaj ko svekom nejakom pomaže; onaj ko će zabraniti nepravde i zlo širom sveta. Značenje ženskog imena Branka. Preneseno značenje imena Branka je najverovatnije – „ona koja je braniteljka i zaštitnica“; „ona koja ume da odbrani i sebe i druge“; „ona koja je borbena i koja ume da se postavi kao čuvarka“; „ona koja je ratoborna, koja veruije u pravdu i istinu, koja štiti sebe i one koje voli“; „ona koja će da odbrani svoja uverenja“; „ona koja je rođena da se izbori sa svakim zlom i nepravdom koja je okružuje“.

I zaista je tako. Osobe koje se zovu Branka su onaj tip ličnosti koji je spreman uraditi sve samo da njima dragi ljudi, poznanici, prijatelji, porodica budu srećni, mirni i spokojni zbog čega je upravo prava sreća i bogatstvo imati jednu ovakvu osobu kraj sebe. Popularnost ženskog imena Branka. Prema statističkim podacima koji su dobijeni za nekoliko prethodnih godina, žensko lično ime Branka nije bilo među najčešće korištenim sto imena za novorođene devojčice ni u Republici Srbiji, kao ni u susednim zemljama kakve su Republika Srpska; Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Pretpostavka je da se ime Branka u napred navedenim zemljama, daje ženskoj deci povremeno ili sporadično, ali ne u onom broju koji bi bio statistički značajan kao pokazatelj popularnosti, te da bi ime dospelo na liste od „top 100“ najčešće davanih ženskih imena. Zanimljiv je podatak da se ime Branka u Republici Sloveniji prema podacima iz kalendarske 2007. godine našlo na 79. mestu odnosno među najdavanijih sto imena za novorođene devojčice, a statistika pokazuje i da je ime popularno u Bugarskoj; Makedoniji; Crnoj Gori i Grčkoj.