Narodnemisli.info - Nova generacija

Najčešći problemi parova nakon dolaska bebe

Dolazak kući s bebom iz porodilišta obično predstavlja čarobno vreme za povezivanje kod većine parova. Međutim, život s novorođenom bebom takođe može biti jako stresan i zahtevan za parove, pun novih izazova koje verovatno niste ni očekivali. Ovo su najčešći problemi parova nakon dolaska bebe…


Nekoliko bračnih savetnika podelilo je šest najčešćih problema i briga s kojima se novi roditelji suočavaju nakon rođenja deteta, ali i savete za parove šta učiniti u takvim situacijama.

1. “Moj partner nije tu za mene na način na koji mi je potreban.”
Novi roditelji nose se s puno izazova: nedostatak sna, rasporedi hranjenja, lekarski pregledi, obavljanje obaveza s malom bebom. Iscrpljujuće je i može biti jako frustrirajuće ako se osećaš kao da ti partner nedovoljno pomaže. Nemoj dopustiti da tvoja očekivanja o odgovornostima vezanim za bebu budu neizgovorena.

“Ako podela poslova i obaveza nije jednaka i na tebi je celi teret roditeljstva, brige o kući i emocionalnog posla – razgovaraj s partnerom”, objašnjava psihoterapeutkinja Dori Gater. “Sedi s partnerom, govori iskreno, ali ne nameći krivicu, negativnost i kritike.”

Kako bi povela raspravu, psihoterapeutkinja ističe kako treba razgovarati o svom detinjstvu, o ulogama tvojih roditelja u odgoju i kako bi htela da na sličan ili potpuno drugačiji način odgajate svoje dete. “Nakon toga razgovaraj o onome što očekuješ, ali nemoj samo postavljati zahteve, razgovaraj s partnerom i postignite kompromis.”

2. “Iscrpljena sam. Zašto ja jedina menjam pelene tokom noći?”
Kvalitetan san je stvar prošlosti s novorođenom bebom. Kada je tvoja beba još tako malena, smatraj se sretnom ako uspeš odspavati duže od tri sata tokom noći.
“Ako tvoj partner ‘spava poput bebe’ i uopšte ti ne pomaže tokom noći – naravno da će biti zameranja”, objašnjava psihoterapeutkinja Lorel Stajnberg. Ako mama doji, naravno da je hranjenje ostavljeno samo njoj, ali partner bi u tom slučaju trebao pomoći oko svega ostalog – menjanje pelena ili uspavljivanje bebe. A, odluči li mama uvesti dohranu u svoju rutinu – njen partner bi svakako trebao uskočiti i hraniti bebu s bočicom.

“Rešenje ovakvih problema treba biti praktično – ako jedan partner rano ustaje i ide na posao, onda taj partner treba preuzeti sve obaveze vikendom. Ako oba partnera rade, trebali bi se izmenjivati u obavezama.”

3. “Skoro nikad nemamo odnose.”
Seks je bez sumnje drugačiji nakon rođenja bebe: s nekoliko uspona i padova seksualne želje kod oba partnera. Umor, stres, nedostatak vremena, bebine navike spavanja, fizički problemi poput vaginalnog krvarenja ili bola od dojenja pa i psihički problemi – sve to može stati na putu aktivnom seksualnom životu.

“Najčešće treba malo vremena pre nego ponovo osetiš želju za seksom ili pre nego što se sama ne počneš osećati dobro u svom telu. Razgovaraj s partnerom o svojim seksualnim željama i promenjivim osećajima tokom ovog postporođajnog razdoblja. S vremenom će se sve vratiti na staro, ako ne i na bolje”, govori savetnik za parove Aron Anderson.

4. “Mislila sam da delimo ista mišljenja kad su u pitanju roditeljski stilovi. Nisam bila u pravu.”
Možda ste pre razgovarali o nekim roditeljskim temama, bili ste složni u tome da nećete praktikovati zajedničko spavanje i da ćeš ti dojiti. Super je planirati, ali jednom kad beba dođe, stvari se mogu promeniti. Možda ćeš ti promeniti mišljenje, možda tvoj partner, a možda oboje. “Beba može zakomplikovati i najbolje planove”, govori psihoterapeutkinja Gater.
Kako biste postigli kompromis, psihoterapeutkinja predlaže terapeutsku tehniku koja olakšava duboko slušanje. “Jedna osoba govori prva, a druga sluša i promišlja o svemu rečenom sve dok prva osoba ne završi s deljenjem. Tada se zamene. Bez prekidanja, naravno.” Ipak, psihoterapeutkinja naglašava da nikako ne smeš posramiti ili kritikovati drugu osobu zbog njenih uverenja. “Jednom kada čujemo celu pozadinu priče – imamo više razumevanja i saosećanja.”

5. “Ne slažemo se oko gostiju u kući s bebom.”
Gosti mogu biti velika tema razgovora novih roditelja, posebno tokom zimskih meseci, kada su prisutni grip i virusi. Kako biste izbegli stresne rasprave oko takvih poseta, dogovorite se oko pravila koja će važiti za sve. Šta gosti treba da urade kada dođu (skinuti cipele, oprati ruke…)? Šta je zabranjeno? Koliko dugo smeju ostati? “U potpunosti je razumljivo da su roditelji zabrinuti oko bakterija ili žele mirno i privatno vreme kako bi se zbližili s novim članom porodice”, kaže psihoterapeutkinja Stajnberg.
6. “Partner mi više ne pruža pažnju.”
Preko noći ste postali troje od dvoje. Bilo vam je lepo, romantično i volela si vaše zajedničke trenutke, a sada se možda osećaš malo zanemareno od strane partnera, a verovatno i iscrpljeno i emocionalno umorno zbog svoje nove bebe. Rešenje leži u kvalitetno provedenom vremenu jedno s drugim kad god za to nađete vremena.

“Kada beba spava, pokušajte najbolje što možete iskoristiti zajedničko vreme i povežite se jedno s drugim. Ugasite televiziju i jednostavno se družite, isto važi i kada ostavite bebu na čuvanje nekome: Tada izađite iz kuće i uživajte u zajedničkom vremenu udvoje kao nekada. Na kraju ćete svi imati koristi od toga. Srećni roditelji, srećna beba”, objašnjava savetnik za parove.