Narodnemisli.info - Nova generacija

Ovakve vrsta parova ce zauvjek ostati zajedno

Postoji li večna ljubav? Na to pitanje treba da odgovori svako za sebe. Ali, prema američkom psihologu, profesoru Džonu Gotmanu, postoje određeni tipovi parova koji će zauvek ostati zajedno.


Može li se predvideti koji će parovi ostati dugo zajedno, a koji ne? To nije baš jednostavno, ali profesor Gotman je decenijama istraživao parove i podelio ih u pet grupa prema načinu ponašanja: tri tipa parova koji će dugo ostati zajedno i dva koji će se verovatno razići.

Pri tome je promatrao kako komuniciraju: njihove reakcije, uzbuđenje, mirne faze, njihovu samouverenost, njihove strahove. Ti se rezultati danas koriste u terapijama za parove širom sveta.
Ova tri tipa parova će verovatno ostati zajedno ceo život:

1. Parovi koji izbegavaju

Ovaj tip parova izbegava sukobe. Generalno su manje emotivni, a više pragmatični. Često deluju distancirano i neromantično – ali tako im odgovara. Njihov zajednički život je uhodan pa je ponašanje partnera predvidljivo. To im daje sigurnost i čini vezu vrlo stabilnom.

2. Parovi koji se cene

Ovaj tip parova najradije svaki slobodni minut provodi zajedno – bez da jedan drugome idu na živce. Jako su pažljivi jedno prema drugome i imaju razumevanja za raspoloženja i potrebe onog drugog. Takvi parovi se prepoznaju po tome što se jako međusobno cene i lepo govore jedno o drugome.
3. Živahno-impulsivni parovi

Veze ovog tipa drugima deluju manje stabilno, jer parovi lelujaju između unutrašnje ljubavi i glasnih sukoba. Ali, dobro je sledeće: koliko se brzo posvađaju, toliko brzo i oproste i pomire se – zbog toga će dugo ostati zajedno.
1. Neprijateljsko-distancirani parovi

Ovaj tip parova sličan je parovima koji izbegavaju, ali razlika je u tome da kod njih partneri nemaju ništa zajedničkog: manje je zajedničkih interesa, nema zajedničkih hobija ili prijatelja. U svakodnevnim diskusijama neprijateljski se ponašaju.

2. Neprijateljsko-isprepleteni parovi

Za razliku od neprijateljsko-distanciranih parova, ovaj se tip parova često i rado svađa – ali u to uvlače zajedničke prijatelje ili porodicu, a čak i pokazuju jedno drugo u lošem svetlu u javnosti i na društvenim mrežama.